Kopjafás emlékművet állítottak a Békés megyei vitézek a háborús hősöknek Orosházán 2012.08.11

Békés megye elöljárója vitéz lovag Füredi Gábor székkapitány, képzőművész alkotását az Orosháza-Szentetornya Laposi temetőjében felújított 2. vh-s honvédsírokon helyezték el.

Jelen voltak a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya vitéz Hunyadi László, Dr. Domonkos István VRNT mb. vhdgy. a Rend zászlajával, Antal László VRNT mb. v. alhdgy., a Békés megyei vitézek és a várományosok nagy létszámban, továbbá a Szent György Lovagrend több tagja, rendi zászlójukkal, Orosháza város alpolgármestere Zalai Mihály, az orosházi Magunkért Egymásért Civil Egyesület elnöke Csordás Mihály és az egyesület sok tagja, továbbá Dr. Laurinyecz Mihály római katolikus kanonok-esperes, Kovács Árpád református lelkipásztor, Laczki János evangélikus lelkipásztor, valamint Koszorús Oszkár helytörténész, Orosháza város díszpolgára, és kb. mintegy 100 fő helyi lakos.

Az ünnepség kezdetén a Magyar Himnuszt, a végén a Szózatot, a Székely Himnuszt énekelték a jelenlévők, melyet tárogatón kísért nemzetes Kádár Ferenc VRNT. Az emlékmű szentelését, megáldását a lelkipásztorok, az avatást - nemzeti színű szalag átvágását – vitéz Hunyadi László főkapitány és vitéz Füredi Gábor székkapitány végezte, és ők helyezték el a TVR koszorúját is. Koszorúzott a Szent György Lovagrend, a Magunkért Egymásért Civil Egyesület, és sok jelenlévő is elhelyezte az emlékezés virágait. Az ünnepség végén a Civil Egyesület a jelenlévő vendégeket a TVR tagjait, lelkipásztorokat, alpolgármestert állófogadáson látta vendégül bőséges, finom, változatos falatokkal, üdítővel, kávával, gyümölccsel, mely nagyon jó hangulatban telt el.

Ezután következett a megyei vitézek állománygyűlése, ahol vitéz Hunyadi László főkapitány tájékoztatta a vitézeket a TVR helyzetéről, terveiről, majd a várományosoknak és az átminősítésre váró Dr. Domonkos Istvánnak átadta a Történelmi Vitézi Rend kis - gomblyuk - jelvényeit, melyet nevezettek megilletődve vettek át. Végezetül vitéz Füredi Gábor székkapitány beszámolt az eddig végzett munkáról.

Dr. Domonkos István VRNT. mb. vhdgy

* * *

Az emlékművet tervezte, alkotta és kivitelezte vitéz lovag Füredi Gábor székkapitány, aki a saját anyagát használta fel erre a célra. Az emlékmű elkészítéséhez rajta kívül, Dr. Domonkos István VRNT mb. v. hdgy., vitéz Kiss Sándor, Kádár Ferenc VRNT., és a Szent György lovagrend két tagja, lovag Dr. Szabó József és lovag Dr. Dobróczki László járult hozzá.

A rendkívül elhanyagolt állapotban lévő emlékhely kitakarításának, rendbehozásának teljes költségét Dr. Domonkos Veronika Rita várományos és Dr. Domonkos István VRNT állta.


Vissza