Vitézi díszszablya a TVR tagjai részére

A Vitézi Szék 2012. júniusi döntésével rendszeresítette a vitéz Bartal György András Zala megyei székkapitány és vitéz Papp Gábor nagykanizsai v.hadnagy által tervezett és kialakított vitézi díszszablya családot. A díszszablya család létrehozásánál az 1926. évben avatott vitéz Kalamár Szilveszter gelsei lakos földben elásott, majd felújított szablyája az ún. „zalavármegyei vitézi szablya” volt a minta. A 2012. évi budapesti vitézi bálon került bemutatásra és átadásra Nyugat-Dunántúl Törzsszék által adományozott 0001. számú szablya vitéz Hunyadi László főkapitány számára.

A díszszablya család pengéi azonos kivitelezésűek: 185 centiméter testmagasságig 70 centiméter pengehosszal, felette 80 centiméter pengehosszal, kézikovácsolt acélból készülnek. Előlapján aranyozott vitézi címer, alatta sorszám, amelyet a főszéktartói nyilvántartásban regisztrálnak. A sorszám alatt hármashalom-korona-kettőskereszt szimbólum és a tulajdonos neve kerül bevésésre.

***

Az erdélyi vitézek szablyájára Erdély címere és a A HAZÁÉRT MINDHALÁLIG! felirat kerül gravírozásra a penge hátlapján.

***

Az 1) számú díszszablya hüvelyének fémrészei és keresztvasa krómozott, markolata fekete színű. Tisztségviselők esetében a markolat csontszínű. A markolat csereszabatos, a fekete színű átcserélhető csontszínűre, a tisztségviselői megbízatás után.

A 2) számú díszszablya khaki egyenruhájú díszelgők és hagyományőrzők, illetve a honvédségi állományúak részére van rendszeresítve. A hüvely fémrészei és a keresztvas sárgaréz, a markolat egységesen csontszínű.

A vitézi díszszablya igénylésének feltételei

A díszszablya család bármely típusát csak a Történelmi Vitézi Rend „aktív” minősítésű tagja vásárolhatja meg. A vitézi rendek egyesülése, összevonása esetén a Történelmi Vitézi Rendhez csatlakozó „aktív” minősítésű tagok is jogosultak lesznek a vásárlásra. A minősítést a területi elöljáró véleménye alapján a főszéktartó törzskapitány adja. A tulajdonos neve a vásárlás időpontjában aktuális vitézi vagy VRNT jelzővel, illetve rendfokozattal kerül bevésésre.

A megrendelés részletei és további információk:
vitéz Bartal György András tb. székkapitány
tel: +36 30 286 4742
e-levél: vrnt.nfer@gmail.com

 

Vissza