Emléktáblákat avattak a vitézek Nagykőrösön
2013.10.12

A Történelmi Vitézi Rend emléktáblákat avatott 2013. október 12-én Nagykőrösön, a református temetőben lévő Magyar Hősök Emlékhelyén. Az emléktáblákat v. Hunyadi László, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya és v. Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke avatta fel.

Az emléktáblák felállításának előzményeként v. Kiss János Mihály, v. Varga Péter Pál és v. Rákosi Lajos már 2008-ban két kopjafát állíttatott a hősi emlékhelyen v. nagybányai Horthy Miklósnak és az 1956-os szabadságharcosoknak. Most ismét ők kezdeményezték és kivitelezték, hogy a kopjafák tövébe egy-egy emléktábla kerüljön. Az egyik Magyarország kormányzójára, a másik pedig 1956 hőseire: v. Rácz Sándorra, az ’56-os Nagy-budapesti Munkástanács elnökére, a Magyarok Világszövetsége tb. elnökére, továbbá v. Pongrátz Gergelyre, a Corvin köz parancsnokára valamint bátyjára, v. Pongrátz Ödönre, a parancsnok mindenkori segítőjére és rajtuk keresztül minden magyar hősre és hazafira emlékeztetnek.

Az emléktáblák avatása után imát mondott nt. Pintér Gyula VRNT kunszentmiklósi ref. lelkész. Áldást mondott nt. Pápai Szabó György velencei ref. lelkész. Az emléktáblákat ft. Hernádi László esperes-plébános szentelte fel.

v. Hunyadi László főkapitány ünnepi beszédet mond

Köszöntőt mondott v. Suhajda Krisztián mb. törzskapitány, országgyűlési képviselő. Az ünnepséget v. Tiszavölgyi István mb. székkapitány vezette le. Az eseményen a Bács Kiskun megyei vitézeken kívül részt vettek a Történelmi Vitézi Rend Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselői is.

v. Kiss János Mihály Nagykőrös első szabadon választott polgármestere

Az avatási ceremónián közreműködött az Arany János Református Gimnázium, Szakképző Iskola és Diákotthon énekkara Ecsedi Péter karnagy vezetésével és a nagykőrösi zeneiskola ütős és fúvós tanárai, növendékeikkel. A magasztos ünnepségen számos egyéb szervezet és magánember képviseltette magát szerte az országból és Nagykőrösről.

v. Tiszavölgyi István mb. székkapitány
Kecskemét

fotó: Bencze Krisztina

 

Vissza