Emlékmű az első világháború hősi halottainak Medgyesegyházán
2014.09.28

Mívesen faragott páros kopjafa állít emléket immáron az éppen száz esztendeje kirobbant, összesen 15 millió emberéletet követelő I. világháború medgyesegyházi hősi halottainak a Békés megyei város evangélikus temetőjében.

Az emlékmű vitéz Füredi Gábor fafaragóművész keze munkáját dicséri. A míves alkotás Medgyesegyháza önkormányzata, illetve a helyi evangélikus egyházközség támogatásával, a visegrádi Szent György Lovagrend Békés Megyei Priorátusa, valamint a Történelmi Vitézi Rend Békés Megyei Székkapitánysága közreműködésével született meg.

-  Különleges alkalom a mai, s önzetlen összefogás eredménye az emlékmű. Nekünk, utódoknak ugyanis kötelességünk emlékezni és emlékeztetni a múlt dicső tetteire és tragédiáira, hiszen aki a múltat nem ismeri, nem tiszteli, az a jövőt nem érdemli – hangsúlyozta ünnepi beszédében Ruck Márton, Medgyesegyháza polgármestere.

Vitéz Füredi Gábor a kopjafákon megjelenített motívumok értelmezéséről beszélt, s családja tragédiáján keresztül személyes emlékeket is megosztott az ünnepélyes kopjafaavatáson résztvevőkkel.

Az avatóünnepségen megjelenteket a Tisztelet a Hősöknek Társaság elnöke levélben köszöntötte, s soraiban azt hangsúlyozta, miszerint fejet kell hajtani azok emléke előtt, akik ,,… a tűz és a vas viharában vérrel áldoztak a szabadságért, a hazáért.”

,,Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért” – idézte János apostol gondolatait – az emlékmű koszorúzását megelőzően - az avatáson igét hirdető Zsíros Lilla evangélikus lelkész.

kép és szöveg: hir6.hu

Vissza