Felújított katonasírokat avattak Hősök Napján Hódmezővásárhelyen
2015.05.29

Huszonnégy első világháborús hősi halott és vitéz sírját újította fel az elmúlt hónapokban a Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi csoportja a katolikus és az evangélikus temetőben. A hősi nyughelyek újraavatására és megszentelésére május utolsó vasárnapján, Hősök Napján került sor a sírkertekben.

A Történelmi Vitézi Rend hódmezővásárhelyi csoportja immár 7 éve kutatja és újítja fel az első világháborús hősi halottak sírjait a vásárhelyi temetőkben. A tagok és segítőik kétkezi munkája nyomán mintegy kétszáz sírhely újult meg az elmúlt több mint fél évtized alatt, melyeket rendszeresen gondoznak és évről-évre "kicsinosítanak" a jeles napokra, mint például a Magyar Hősök Emléknapjára és Mindenszentekre. Az idei év tavaszán kezdte (volna) meg a Történelmi Vitézi Rend a Kutasi út és a Jókai utca által határolt temetők sírjanak rendbetételét, amikor nem várt felfedezésre bukkantak az 1921. évi temetőjelentésben. Az eddig ismert és felújított hősi parcellán és magányosan álló sírokon túl tucatnyi "ismeretlen" katona sírja került elő. Két hónap alatt széles körű társadalmi összefogással összesen 24 honvédsír, köztük két vitézi rendi tag, vitéz Erdős Mihály és vitéz Németh Imre nyughelye újult meg a katolikus és az evangélikus temetőben. A felújításban a rendi tagokon kívül részt vettek a Trianon Társaság és a Hód Baranta Egyesület tagjai, valamint a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai az iskolai közösségi szolgálat keretében. Valamennyi fejfát lecsiszolták, a feliratokat és a díszítéseket újrafestették, téglakerettel látták el a sírokat és környezetüket is rendbe tették. A sírmentést ezúttal is vitéz Nagy László, Csongrád megyei vitézi hadnagy szervezte és irányította.

Vásárhelyi iskolások és vitézek sírfelújítás közben

A sírok újraavatására május utolsó vasárnapján, Hősök Napján került sor. A megemlékezés május 29-én a Szent István templomban kezdődött: a tíz órai szentmisét követen Németh László plébános, esperes mondott imát a hősök emlékére a templom falán álló első világháborús és a levente emléktáblánál. Negyed 12-kor az evangélikus temető hősi sírjait Nagy Ervin lelkész áldotta meg, ezt követően a katolikus sírkert hősi nyughelyeit szentelte fel Németh László atya.

 

Vissza