Kései rekviem a gádorosi temetőben nyugvó két magyar bakáért
2015.05.31

Halála után 71 esztendővel méltó síremléket, emlékhelyet kapott Gádoroson a régi temető katolikus részében az 1922-ben Tápiógyörgyén született, 1944. októberében a Békés megyei község határában örökre megpihent Fehér János, és az alig tíz esztendővel idősebb Mészáros Vince néhai honvéd, akiről még kevesebb adatot őrzött meg az emlékezet, s a Gádorosi Római Katolikus Egyházközség halotti anyakönyve. A szemet gyönyörködtető alkotás vitéz Füredi Gábor fafaragó művész alkotása.

Több szerencsés véletlen egybeesésnek hála, bő két emberöltő elteltével sem fedte el a feledés homálya, s nem nőtte be a gaz a hazai földben, de szűkebb pátriájától távolabb nyugvó két magyar baka emlékét, hanem egyfajta kései rekviem gyanánt éppen a magyar hősök emlékünnepén kaptak méltó síremléket, emlékhelyet a hazájukért életüket feláldozó hősök. Köszönhető mindez Gádoros önkormányzata, a Történelmi Vitézi Rend Békés megyei székkapitánysága, illetve a Szent György Lovagrend Békés Megyei Priorátusa közösségének, tagjainak.

Legelőször dr. Kishonti András háziorvos, Gádoros nagyközség független alpolgármestere vetette fel a két magyar baka nyughelyének problémáját a községben gyógyszertárat működtető dr. Szabó Józsefnek, a Szent György Lovagrend Békés Megyei Priorátusa tagjának, s először Gádoros első emberével Maronka Lajos polgármesterrel, utóbb már vitéz Füredi Gábor fafaragó művésszel karöltve tekintették meg a temetőben a siralmas állapotban lévő, a hősök emlékéhez méltatlan helyszínt.

Az elhatározást tettek követték, és vitéz Füredi Gábor álmodta meg, készítette el Fehér János és Mészáros Vince honvédek fejfáját, illetve az emlékhelyhez méltó kopjafát.

- Gyásznap, de emlékünnep egyben a mai, hiszen nagyon sok ember áldozta életét egy nemes eszméért, a szabadságért, illetve a boldogabb Magyarországért, s ma ezen, sokszor jeltelen sírokban nyugvó, névtelen hősökre is emlékezünk – mondta szombaton a második világháború hősi halottainak, áldozatainak emlékművénél kezdődött megemlékezésen Maronka Lajos polgármester.

Fotó és szöveg: Both Imre - hir6.hu

 

 

Vissza