Megújult a debreceni hősi temető
2013.05.26.

„Idén is Szeretethíd, idén is hadisírgondozás” címmel hirdette meg a Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat debreceni református tábori lelkésze a Magyar Református Szeretetszolgálat által szervezett önkéntes napot a cívis város laktanyájában 2013. május 24-én délutánra.

A felhíváshoz több, mint kétszázan csatlakoztak, többek között a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumából, a Dóczy Gedeon Református Gimnáziumból, a Gábor Dénes Műszaki Szakközépiskola honvéd tagozatos növendékei közül, a Honvéd és Társadalom Baráti Kör tagjai, az 5. Bocskai István Lövészdandár aktív- és nyugállományú tagjai közül, illetve a Történelmi Vitézi Rend debreceni állományából.

A széleskörű összefogás eredményeként a debreceni Hősök Temetője látványosan megújult. Az önkéntes munka során a diákok és felnőttek megtisztították a temetőt, összeszedték a felesleges növényzetet, és mintegy 50 sírkövön restaurálták a feliratot. Kitakarították a Hősök Pantheonját, és felújították az 1849-es debreceni csata elesettjei felett magasodó „haldokló oroszlán” feliratát is.

Mivel május utolsó vasárnapnap a Hősök Vasárnapja, az idei Szeretehíd-hadisirgondozás rendhagyó módon zárult: a jelen levők 15 órakor letették szerszámaikat, összegyülekeztek a központi emlékműnél, ahol Dr. Lippai Péter ezredes, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnok-helyettese megemlékezésében arról szólt, hogy a magyar történelem talán így, a hadisírgondozáson keresztül is közel kerül a ma generációjához. Az emlékműnél koszorút helyezett el a Hajdú-Bihari közgyűlés nevében Kocsis Róbert, a közgyűlés alelnöke, Debrecen város nevében Fauszt Zoltán aljegyző, az 5-ös Lövészdandár képviseletében Dr. Lippai Péter ezredes. Koszorúzott a Bocskai István Bajtársi Egyesület, a megyei Hadkiegészítő Parancsnokság, illetve Győri József igazgató és Nagy Imre internátus-vezető a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma nevében.

A Magyar Takarodó elhangzása után az összegyűltek átvonultak az I. világháborúban fiatalon elesett Dr. U. Szabó Gyula református főgimnáziumi tanár, tartalékos zászlós sírjához. Ezt a sírt a tavalyi Szeretethídon fedeztük fel, azóta kiderítettük, hogy ki volt az elesett katona, tanár. A sírnál vitéz Sajtos Szilárd százados, debreceni református tábori lelkész (lásd a lenti képen) emlékezett meg az elesett tanár életpályájáról, majd a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának képviselői a tógás diákok kíséretében megkoszorúzták egykori tanáruk sírját.

vitéz Sajtos Szilárd százados, vitézi székkapitány
Debrecen